040-450202 kontakt@notvab.se

Notvab skapar Skogsträdgård på kursgården Ecotopia

Natur & Trädgårdsvård kommer skapa en skogsträdgård på Ecotopia. Detta även i samband med kurser och workshops. Den utmaning de står inför är att förvandla en övervuxen plats till en njutbar skogsträdgård där man kan skörda år efter år med minimala arbetsinsatser. I år lär de ut skogsträdgårdsdesign från grunden och bygger skogsträdgårdens centrala rum och kök runt elden och solen.

Skogsträdgård – Design för hållbar matförsörjning

Datum: Lördag 8-9 april 2017

Vad är egentligen en skogsträdgård och hur går jag till väga för att designa en? Hur kan jag använda skogsträdgårdsdesignen i ett hållbart matförsörjningssystem, hemma och i samhället?

I den här kursen får du lära dig mer om vad en skogsträdgård är, de olika funktionerna i skogsträdgården och hur du går tillväga för att designa en skogsträdgård. Med utgångspunkt i designen till ecotopias skogsträdgård blandas teori med praktiska designövningar för att du ska få konkreta verktyg att skapa på egen hand efter kursen. Du lär dig hur du kan placera växter för att näringsbalansen i jorden ska bli bra, hur du designar för att gynna insekterna och hur du gör en grunddesign utifrån behoven på den specifika platsen. För att med enkla verktyg kunna skapa en vacker och spännande miljö får du också idéer kring hur du kan jobba med färg och form och hur du kan tänka kring växtval och placering för att trivas i trädgården.

Oavsätt om du vill använda kunskaperna i din villaträdgård, designa en skogsträdgård för självhushållning eller vill designa in ekosystemtjänster i din stora produktion bjuder denna kurs på värdefull kunskap.

Kursledare: 
Hanna Jönsson är florist, återbruksdesigner och skogsträdgårdsdesigner med ett brinnande intresse för hållbarhetsfrågor och natur. Hon är designern som ständigt jobbar för att hitta nya sätt att förändra världen och inspirera andra till ett mer hållbart liv. Efter utbildningen Ledarskap för en hållbar värld har hon jobbat mycket med film och föreställningsprojekt för att lära ut sambandet mellan mat och klimat. För att få större förståelse för ekosystemen och för att arbeta mer i trädgården, som alltid följt henne, utbildade hon sig i skogsträdgårdsdesign och även till permakulturdesigner. Sedan 2011 har hon regelbundet hållit kurser och workshops för att inspirera till att skapa hållbart.

Läs mer om Hanna här!

Johan och Peter Hessedal är utbildade inom ekologisk odling och permakultur och ligger bakom Natur & Trädgårdsvård som är verksamma i Skåne och riktar sig till alla som förfogar över en bit jord. Företaget formger och sköter trädgårdar på ett hållbart sätt där naturens välmående är i centrum. De arbetar med ekologiska, lokala resurser och med naturen som läromästare.

När: Lördag den 8 april (kl 10-18) och söndag den 9 april 2017 (kl 10-16)

Plats: Ecotopia
 på Österlen

Kurskostnader (inkl 25% moms) per person inkl. vegetariska måltider och fika i:

A. Utan boende 1700:-
B. Med boende i eget tält på Ecotopia 1750:-
C. Med boende i ekostuga/dubbelrum med servicehus 1850:-
D. Med boende i ekostuga/gruppboende (max 4 pers) med eget kök, wc o dusch 1900:-

Sista anmälningsdag: 31 mars 2017
För mer information: Kontakta Ecotopia här eller ring Karin på 0703 330814

Skogsträdgård – anläggning av trädgårdens centrala rum och kök

Datum: 20-21 maj 2017

Under denna workshop bygger vi skogsträdgårdens hjärta; köket och samlingsplatsen, runt elden och solen.

En av de grundläggande principerna inom permakultur är att utnyttja de resurser man har både materiellt samt deltagarnas egna kunskaper och färdigheter. Detta kommer vi arbeta med i denna workshop. En skogsträdgårds syfte är att på ett hållbart sätt i samklang med naturen producera de nödvändigaste råvarorna vi behöver för att leva ett gott liv. Livsmedel, medicin, byggmaterial, foder och ved. Genom att bygga ett fungerande ätbart ekosystem kan vi ta del av naturens givmildhet och överflöd på en liten yta. För att förädla, bevara och dra nytta av överflödet behövs det centrala och sociala rummet vilket tar med sig många olika värden.

Att tillsammans lära genom kreativt skapande i samklang med planeten kommer göra denna workshop till en unik upplevelse!

Kursledare: Johan och Peter Hessedal är utbildade inom ekologisk odling och permakultur och ligger bakom Natur & Trädgårdsvård som är verksamma i Skåne och riktar sig till alla som förfogar över en bit jord. Företaget formger och sköter trädgårdar på ett hållbart sätt där naturens välmående är i centrum. De arbetar med ekologiska, lokala resurser och med naturen som läromästare.

Datum: Lördag 20 – söndag 21 maj 2017
Tid: Lör 10-18 och sön 10-16

Kurskostnader (inkl 25% moms) per person inkl. vegetariska måltider och fika i:

A. Utan boende 1700:-
B. Med boende i eget tält på Ecotopia 1750:-
C. Med boende i ekostuga/dubbelrum med servicehus 1850:-
D. Med boende i ekostuga/gruppboende (max 4 pers) med eget kök, wc o dusch 1900:-

Sista anmälningsdag: 5 maj 2017
Mer information: Kontakta Ecotopia här eller ring Karin på 0703 330814.