Faunadepå

En faunadepå, även känd som en dödvedsdepå, är en samling av organiskt material som grenar, löv och kvistar. Dessa depåer fungerar som livsmiljöer för en mängd olika arter, inklusive insekter, smådjur och fåglar. Att skapa en faunadepå i din trädgård bidrar till ökad biologisk mångfald och fungerar som en kolsänka genom att binda kol i det organiska materialet.

I Ekostaden Augustenborg har vi tillsammans med Safija och barnen från mötesplatsen Gnistan flätat en faunadepå av sälg. Organiskt material som tidigare transporterades bort används nu på plats, vilket skapar en livsviktig kolsänka. Grenar, löv och annat beskuret material från området placeras i faunadepån, vilket ger mat och husrum för småkryp, insekter, larver, igelkottar och fåglar.

Under nedbrytningsprocessen, som utförs av mikroorganismer och svampar, kan den uppmärksamme observera gnagmärken, gångar skapade av djur och fåglar som utnyttjar detta ekosystem. Att skapa en faunadepå är ett enkelt och effektivt sätt att främja biologisk mångfald och stödja lokala ekosystem.

Att skapa en faunadepå i din trädgård är ett fantastiskt sätt att bidra till ökad biologisk mångfald och stödja det lokala ekosystemet. Genom att samla organiskt material som grenar och löv kan du skapa en livsmiljö för insekter, fåglar och smådjur, samtidigt som du bidrar till bindning av kol i jorden. Vill du veta mer om hur du kan skapa en faunadepå i din egen trädgård? Tveka inte att kontakta oss – vi hjälper gärna till att skapa en hållbar och biologiskt rik trädgård!

    Godkännande av villkor*
    Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter och godkänner dataskyddspolicyn.

    Notvab, Safija och barnen från mötesplatsen Gnistan