Ätbart

OTTO

Köksträdgård

Med lång erfarenhet av odling och mat så vet vi vad en köksträdgård ska leverera för att få en genuin känsla på matbordet. Att kunna gå ut och skörda bl.a kål, kryddor och nypotatis direkt från köksträdgården är inte bara vetenskapligt bevisat återhämtande, det sparar på plånboken samtidigt. Du är med och gör världen bättre samtidigt som du avnjuter hemmaodlade råvaror.

 

Vetenskapliga fakta om odlingsmetoder

Rent vetenskapligt går liv att mätas i ljusstyrkan biofoton. Biofoton betyder liv och ljus på grekiska eller livets ljus om man översätter till svenska. Det är en ljusstyrka som går att mäta i cellens mitokondrie.

När man mäter halten biofotoner i ett vilt bär eller grönsak kontra konventionellt odlad mat (kemiskt jordbruk) så är den naturliga 10ggr mer ”levande” och jämför vi den med en ekologiskt odlad så har den vilda ändå dubbelt så mycket livskraft. Naturen är alltså 10ggr bättre på att odla än den konventionella bonden och dubbelt så bra som den ekologiska.

Att lära av naturen lönar sig

All vår mat har sitt ursprung i naturen så det är (eko)logiskt att det är där Notvab hämtar vår inspiration ifrån. I naturen gror det frö som har bäst förutsättningar på den specifika platsen i förhållande till sina konkurrenter. Det är en otrolig konkurrens i symbios vilket ger naturen dess biologiska mångfald och livskraft.

Vad händer under ytan?

Anledningen till att de konventionella grönsakerna minskar i näringsvärde år efter år är att de inte längre kan få sin näring från jorden då denna har utarmats på mikroliv, bakterier, maskar och svamp. Detta har skett på grund mångårig svält, förgiftning av mikrolivet och mekanisk störning av jorden. Mikroorganismerna, maskarna och svamparna är de som förser plantorna med näring och mineraler genom nedbrytning av fasta ämnen till flytande som plantorna kan ta upp. Detta påverkar inte bara smak och konsistens utan även dig som äter den.

Att lukta på jorden kan göra dig lycklig

Bakterier har ett dåligt rykte men de arbetar lika väl för oss som mot oss. Forskare som arbetar vid University of Bristol kom av en slump fram till att jordbakterien Mycobacterium vaccae gör oss lyckliga. En rad cancerpatienter som behandlades med bakterien upplevde plötsligt ett kraftig lyft i sin livskvalitet, bakterien fick hjärnan att producera extra mängder av signalsubstansen serotonin. Just serotoninbrist kan utlösa depression så om det känns lite grått en dag lukta lite på din jord det kan hjälpa.

Ett rikare liv i jorden och ett rikare liv för dig

Du kommer slippa handla all mat så du spar både tid och pengar. Ju större köksträdgård desto mer mat så då behöver du mindre pengar. Behöver du mindre pengar så behöver man ju jobba mindre. Och då får man ju mer tid i hammocken eller med barnen som också tycker om att hjälpa till.

Du kommer att få njuta av den godaste maten, smaker du bara drömde om att finna i affären. Vi vet för vi har odlat den, vi har lagat den och vi har ätit den i hela vårt liv och vi önskar att ni alla fick vara med när vi gick och mumsade på alla goda bär, grönsaker och frukter när vi var små.

Ätbara häckar & buskage

Häcken är ansiktet utåt och skvallrar en hel del om vad som kan tänkas finnas innanför. En strikt klippt häck ger inte samma intryck som en friväxande blommande blandhäck med färgskiftningar året runt. Olika växter kräver olika förutsättningar så det bästa är inte alltid vad man har tänkt sig men med vår hjälp hittar vi de växter som trivs bäst hos dig utifrån de förutsättningar som finns och de önskemål du framför.

Olika häckar och buskage vårdas och förvaltas på olika sätt. Vi planterat och vårdar alla sorters häckar och buskar, varför inte välja en ätlig häck. Inte att förglömma är att en solitärbuske (ensam buske) kan spela huvudrollen i en del av trädgården när den ges plats att glänsa.   

Vill du att din häck inte bara ska vara snygg utan även smaka gott då är det här något för dig. Här kan man blanda många roliga och vackra buskar som är ätliga även om inte alla nödvändigtvis måste ätas. Om du inte orkar eller vill äta upp allt då hjälper småfåglarna dig eller tvärtom du hjälper dessa. Här väljer vi bärbuskar som bjuder på vacker blomning och vackra höstfärger såklart kan man ha inslag av andra egna favoriter om man vill det.