lerbollar

4000 Bokashi Balls kastas i Pildammen i Malmö för att förbättra vattenkvaliteten

Under Malmöfestivalen hjälptes man åt att knåda och kasta i 4000 lerbollar av mikroorganismer för att förbättra vattenkvaliteten och botten i Lilla Pildammen. Initiativtagare var företaget Natur & Trägårdsvård. 

Bokashi Balls består av torkad lera som, tillsammans med Microferm (aktiverade effektiva mikroorganismer som t ex jästsvampar, mjölksyrebakterier och fotosyntesbakterier) och Bokashiströ, knådas till en smet. Av smeten rullas lerbollar som läggs på långsam torkning. Under tiden som bollarna torkar, koloniseras de av ytterligare naturliga mikroorganismer.

– Lerbollarna blev stenhårda och lätta att kasta i. Syftet är att förbättra vattenkvaliteten och miljön på botten samt att engagera så många som möjligt. Det är en otroligt stor kraft att samla människor och kasta en lerboll, säger Johan Hessedal på Natur- och Trädgårdsvård. 

Bokashilerbollar sjunker till botten och säkerställer att sediment och slam minskar. Behandling med lerbollar i kombination med Microferm tillför en förbättrad mikrobiell mångfald i vattnet. Det minskar alger, gör att vattnet blir klarare och främjar fiskens vitalitet och hälsa.

De effektiva mikroorganismerna läcker långsamt ut ur lerbollen på bottnen där mjölksyrebakterierna fermenterar och bryter ner dött organiskt material och rester av organiska bekämpningsmedel. Jästsvamparna stimulerar tillväxten av mikrober och fotosyntesbakterierna motverkar övergödning och hjälper till att syresätta vattnet.

– Genom att syresätta och sanera bottnar med naturliga metoder kan vi åter vitalisera ekosystemen och rena våra vattendrag. Vi uppskattar verkligen initiativet från företaget Natur & Trädgårdsvård såväl som Malmöfestivalen och dess besökare som hjälpte till. Vi uppmuntrar alla som vill sätta igång liknande projekt. Alla kan vi vara med och bidra till en hållbar utveckling genom små steg i vår vardag. Vi måste hjälpas åt för att skapa en positiv förändring på ett naturligt sett, säger Ebba Horn, VD på Agriton Sverige AB.

Länkar från när vi kastade lerbollarna i Pildammarna i Malmö

SVT

Sydsvenskan

Omni

Skånska Dagbladet

Är detta intressant, kontakta oss så hjälper vi till att göra naturen lite bättre!

Pris: 100kr exkl. moms/ boll (täcker 1m2)